Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Kalifiyeli Uzmanlar için Vize

Almanya dışında nitelikli mesleki eğitimi veya bir öğrenim programını tamamladıysanız, Almanya’da vasıflı bir işte çalışmak için İkamet Yasası’nın 18a veya 18b maddelerine göre ikamet ve çalışma izni alabilirsiniz.

Almanya'da Çalışma İzni Almak Gereken Şartlar nelerdir?

  • Niteliğinizin Almanya’da tanınması veya Almanya’daki bir dereceye denk olması gerekmektedir. Sağlık gibi düzenlenmiş bir meslekte çalışmak istiyorsanız, uygulama lisansına ihtiyacınız olacaktır. 
  • Almanya’da bir işverenden belirli bir iş teklifi almalısınız. Aldığınız işin nitelikli bir pozisyon olması önemlidir. Bu, genellikle işi yapmak için bir derece veya nitelikli mesleki eğitim gerektireceği anlamına gelir. Yardımcı görevler bunun için yeterli olmayacaktır.
  • Almanya’da bir işverenden belirli bir iş teklifi almalısınız. Aldığınız işin nitelikli bir pozisyon olması önemlidir. Bu, genellikle işi yapmak için bir derece veya nitelikli mesleki eğitim gerektireceği anlamına gelir. Yardımcı görevler bu amaç için yeterli olmayacaktır.
  • İşiniz mesleki niteliklerinizle ilgili olmak zorunda değildir. Ancak düzenlenmiş bir meslekte çalışmak istiyorsanız uygulama lisansına ihtiyacınız olacaktır.
  • Almanya’da ilk kez çalışmaya gelen ve 45 yaşından büyük müsünüz? Bu durumda, Almanya’da üstlenmeyi düşündüğünüz iş, yılda en az 48.180 € brüt bir kazanç sağlamalıdır (2023 itibariyle) veya yeterli bir emeklilik düzenlemeniz olduğunu kanıtlamanız gerekmektedir.

Federal İstihdam Dairesi (BA), işvereninizin istihdamını onaylamalıdır. Bu süreçte, Federal İstihdam Dairesi, çalışma koşullarınızın (maaş, çalışma saatleri vb.) yerli çalışanların koşullarına uygun olup olmadığını değerlendirecektir.

Çalışma Vizesinin Sunduğu Fırsatlar Nelerdir?

  • En Fazla Dört Yıl Süreyle İkamet İzni: Nitelikli istihdam için verilen ikamet izinleri, genellikle en fazla dört yıl süreyle geçerlidir. Ancak iş sözleşmeniz daha kısa bir süre içinse, size sözleşme süresi boyunca geçerli olacak şekilde bir ikamet izni verilir ve buna ek olarak üç aylık bir süre daha eklenir.
  • Sürekli Oturum İzni İmkanı: Eğer en az dört yıl süreyle istihdam amacıyla ikamet izni sahibi olduysanız, belirli koşullar altında sürekli oturum izni için uygun olabilirsiniz. Bu, temelde kalıcı bir ikamet izni anlamına gelir ve Almanya’da daha uzun vadeli olarak yaşama olanak tanır.
  • Aile Birleşimi İmkanı: Çalışma izni sahibi olarak, ailenizle birlikte Almanya’da yaşamak istediğinizde, bu izin size aile birleşimi için gereken fırsatı sunar. Aile birleşimi için gereken koşulları ve süreci öğrenmek için lütfen “Aile Birleşimi” bölümüne bakınız.

Çalışma vizesi Almanya’da iş imkanlarından yararlanmanın yanı sıra uzun vadeli ikamet ve aile birleşimi gibi avantajları da beraberinde getirir. Bu fırsatları kullanırken, izin süreleri, gereksinimler ve başvuru süreçleri gibi konularda detaylı bilgi almak önemlidir. Almanya’da başarılı bir kariyer dileriz!