Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Entegrasyon/Uyum Kursları

Entegrasyon kursları, iş ve meslekler, alışveriş, televizyon veya çocukluk eğitimi gibi günlük konuları kapsar.

Entegrasyon/Uyum Kursları

Entegrasyon/Uyum kursları, iş ve meslekler, alışveriş, televizyon veya çocukluk eğitimi gibi günlük konuları kapsar. Katılımcılar ayrıca, idari ofislerle nasıl başa çıkacaklarını, e-posta veya mektup nasıl yazılacağını ve iş görüşmelerinde nasıl davranacaklarını öğrenirler. Kültür ve siyaset hakkında bilgi edineceklerdir, Almanya’da birlikte yaşamanın yanı sıra Alman toplumunun temel aldığı değerleri öğreneceklerdir. Oryantasyon kursu genellikle 100 ders saatinde tamamlanırken dil kursu 600 ders saati içermektedir. Özellikle kadınlar, ebeveynler, gençler ve 26 yaşına kadar yetişkinler için özel kurslar da sunulmaktadır. Her kursun sonunda, tüm katılımcılar ücretsiz olarak bir final sınavına tabi tutulurlar.

Entegrasyon kursuna kimler katılabilir?

Entegrasyon kursları, Almanya’ya yeni gelen ve Almanca dil becerileri henüz günlük yaşamın gereksinimleriyle başa çıkmak için yeterli olmayan herkes için tasarlanmıştır. Bir kursa katılmak için serbest olup olmadığınız veya kursun size zorunlu olup olmadığı, ülke kökeniniz ve Almanca dil beceri seviyenize bağlıdır. Katılım için en önemli düzenlemeleri şu şekilde derledik:

  • AB vatandaşı olarak, Almanca öğrenmek veya Almanca becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız ve bir yer mevcut ise ücretsiz entegrasyon kursuna katılabilirsiniz. Ancak, buna zorunlu değilsiniz.
  • AB dışı ülkelerin vatandaşları da bu kurslara katılabilirler. Eğer Almanca dil becerileriniz henüz yeterince iyi değilse, katılmanız gerekebilir. Eğer çalışıyorsanız ve tam zamanlı veya yarı zamanlı bir kursa katılacak zamanınız yoksa, kursa katılma zorunluluğundan muaf tutulabilirsiniz. Oturum belgeniz verildiğinde, Göçmenlik Dairesi size kursa katılmanızın zorunlu olup olmadığını bildirecektir.
  • Katılım koşulları ve maliyetleri ile ilgili daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

 

Entegrasyon kursu nasıl bulunur?

Entegrasyon kursları, 1.300’den fazla yerel dil okulu tarafından sunulmakta ve Göç ve Mülteciler Federal Ofisi (BAMF) tarafından finanse edilmektedir.

  • AB dışı bir ülkeden geliyorsanız, entegrasyon kursuna katılma izni veren yerel Göçmenlik Dairesi’ne başvurmalısınız. AB vatandaşları, entegrasyon kursuna kabul için Göç ve Mülteciler Federal Ofisi’ne başvurabilirler.
  • Daha sonra, bir kurs sağlayıcı aramalısınız. Göçmenlik Dairesi veya Göç Danışma Merkezi yardım sunabilir. Ayrıca, Göç ve Mülteciler Federal Ofisi’nin (BAMF) online bilgi sistemini (NAvI) aramak da çok kolaydır.
  • Bölgenizde bir kurs sağlayıcı bulduktan sonra, sağlayıcının ofisine gitmeli veya onları aramalısınız. Kurs sağlayıcısı, size uygun bir entegrasyon kursunu seçmenize yardımcı olacak ve ne zaman başlayacağını size bildirecektir.
  • Final sınavını geçtikten sonra “Entegrasyon Kursu Sertifikası” alacaksınız. Kursa kabul edilmenizin üzerinden iki yıl içinde final sınavını geçerseniz, kurs ücretinin yarısı size geri ödenecektir.