Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Sosyal Güvenlik

Almanya’da uzun bir süre yurtdışında kaldıktan sonra geri dönen bir uzman iseniz, yeniden iş hayatına dönme olasılıklarınız oldukça yüksektir.

Genel Bilgi

Almanya’da uzun bir süre yurtdışında kaldıktan sonra geri dönen bir uzman iseniz, yeniden iş hayatına dönme olasılıklarınız oldukça yüksektir. Eğer yurtdışına görevlendirildiyseniz, şirketiniz muhtemelen sizi bilgi almanız gereken konularda yönlendirecek ve en önemli işleri sizin için halledecek bir yer değiştirme ajansına başvuracaktır. Ancak, kendi başınıza dönüş planlıyorsanız, dikkate almanız gereken bazı noktalar bulunmaktadır. “İş” bölümümüz, Almanya’da yeni bir iş başvurusu yapma, sosyal güvenlik ve Alman vergi sistemi gibi konularda birçok önemli soruya yanıtlar içermektedir. Aile birleşimi, okullar, anaokulları veya ev arama konularında bilgi almak için lütfen “Almanya’da Yaşam” ve “Eğitim ve Eğitim” bölümlerimize başvurun. Dönüşünüzden önceki süreçte açık sorularınıza danışmanlık alabilir veya Federal İstihdam Ajansı’ndan (BA) bireysel geri dönüş bilgi paketi ve yerleştirme desteği alabilirsiniz.

Sosyal Güvenlik

Eğer Almanya’daki işiniz sosyal güvenlik katkılarına tabi ise, işvereniniz sizi yasal sosyal güvenlik sağlayıcılarına (işsizlik, emeklilik, sağlık, engellilik bakımı ve kaza sigortası) kaydettirmek zorundadır. İşvereninizin İK departmanı, siz işe başladığınız anda – siz ve aileniz Alman bir sağlık sigortası şirketine kayıt yaptırmışsa – bunu otomatik olarak yapmalıdır. 

Sağlık ve Engellilik Bakım Sigortası

Almanya, 2009’da ülkede yaşayan herkesin ya yasal sistem altında ya da özel bir sağlayıcıdan sağlık sigortası almasını zorunlu hale getirdi. Bu nedenle Almanya’ya vardığınızda kendinizi ve ailenizi bir sağlık sigortası sağlayıcısıyla kaydetmeyi unutmayın. Özel veya yasal sağlık sigortasına hak kazanıp kazanamayacağınız veya ikisi arasında seçim yapabilmeniz, Almanya’dan ayrılmadan önce hangi tür sigortaya sahip olduğunuza, yurtdışında geçirdiğiniz süreye ve Almanya’daki işinize bağlı olacaktır. Bir AB Üye Devleti, EEA üyesi bir ülke veya İsviçre’den dönüyorsanız, sigorta sağlayıcınızdan size E 104 formunu çıkarmasını istemelisiniz. Bu form, yabancı ülkenin sağlık sistemi altında sigorta kapsamında olduğunuz süreyi kanıt olarak sunacaktır. Bu, geri döndüğünüzde tam kapsamdan faydalanmanızı sağlamaya yardımcı olacaktır.

Emeklilik Sigortası

Yurtdışında elde ettiğiniz emeklilik haklarınızı Almanya’ya aktarma hakkına sahip olabilirsiniz. Ancak, bu yalnızca İsviçre ve AB ve EEA ülkelerinde en az bir yıl çalışmışsanız geçerlidir. Sigorta kanıtı olarak PD U1 formunu sunmanız gerekecektir. PD U1 formu çıkarabilecek yabancı ajansların bir kaydına gitmek için buraya tıklayın. Şüpheniz varsa, tavsiye almak için Alman Emeklilik Sigortası olan Deutsche Rentenversicherung ile iletişime geçebilirsiniz.